Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Samen op weg naar Europees onderwijs

Op verzoek van het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het Rijnland Instituut gekeken naar de mogelijkheden van de ontwikkeling van binationale curricula met aandacht voor Euregionale competenties.

Het werken over de grens is geen vanzelfsprekendheid. Sommige beroepen genieten wettelijke bescherming. Daarvan dienen de beroepskwalificaties eerst formeel te worden erkend door het beoogde werkland voordat een werknemer daar zijn beroep kan uitoefenen. Daarbij wordt gekeken naar de opleiding en later opgedane beroepservaring. Niet altijd leidt zo´n verzoek tot erkenning van het gewenste resultaat. Dit vormt een belemmering om het doel, namelijk één Europese arbeidsmarkt, te realiseren.

Er heeft inmiddels een eerste onderzoek plaatsgevonden naar twee opleidingen, één in de sector handel en één in de IT-sector. Hierin is de inhoud van de Duitse en Nederlandse opleidingen vergeleken. De conclusie is dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen.

Het Rijnland Instituut doet dan ook de aanbeveling om de verschillen in een volgende stap verder op elkaar af te stemmen en toe te werken naar de ontwikkeling van binationale curricula. Aanvullende modules zijn bedoeld om studenten voor te bereiden op een grensoverschrijdende arbeidsmarkt en hen de nodige vaardigheden bij te brengen. Bovendien moeten de studenten zodanig gekwalificeerd zijn dat ze op de Euregionale arbeidsmarkt kunnen werken.

Benieuwd naar de mogelijkheden tot samenwerking? Lees hier meer: Samenwerkingsmogelijkheden euregionale competenties

Wij werken samen in projecten

Benieuwd?

Lees hier meer over de projecten waarin wordt gewerkt aan de euregionale ontwikkeling in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland.

Lees meer