Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Samenwerkingsprojecten

Rijnland Instituut werkt veel mee aan projecten en onderzoeksvragen. Hieronder doen we verslag van enkele projecten.

Samen op weg naar Europees onderwijs

Op verzoek van het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het Rijnland Instituut gekeken naar de mogelijkheden van de ontwikkeling van binationale curricula met aandacht voor Euregionale competenties.

PraktiTrans slecht schotten tussen buren

De onbekendheid met alle mogelijkheden die er zijn om stages te lopen of opleidingen te volgen in de buurlanden Nederland en Duitsland is nog altijd groot. PraktiTrans, een initiatief van Arbeidsmarkt Noord met ondersteuning van Eems Dollard Regio (EDR) en Wachstumregion Ems-Achse e.V., informeert en laat scholieren, werkgevers en studenten kennismaken met de vele opleidingen in het buurland. Dat is essentieel om de kansen op studie en werk aan weerszijden van de grens te ontdekken.

Leren zonder grenzen

Het 'International Trade Project' dat het Rijnland Instituut in nauwe samenwerking met het Alfa-college en BBS Lingen Wirtschaft organiseert, opent studenten de ogen voor beroeps- en onderwijsmogelijkheden vlak over de grens. Het project maakt deel uit van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland 'Leren zonder grenzen'. In april en mei 2019 namen in totaal tachtig studenten deel aan de twee keer tweedaagse uitwisseling tussen beide landen.

Blue Zone Innovations

De vrijetijdssector is een van de belangrijkste sectoren voor de regio. Het project Blue Zone Innovations heeft tot doel het toekomstbestendig maken van deze sector door de innovatiekracht te vergroten en te zorgen voor een betere aansluiting tussen bedrijfsleven en het MBO-HBO. Daarnaast gaan regionale ondernemers in de vrijetijds- en gezondheidssector, onderwijsinstellingen en de overheid gezamenlijk werken aan het bevorderen van een gezonde leefstijl door het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten. Met opleidingen die aansluiten bij de huidige maatschappij worden verbindingen gelegd tussen zorg en welzijn aan de ene kant en een innovatieve vrijetijdssector aan de andere kant.

ICT-Academie

Nederlandse en Duitse werkgevers staan voor dezelfde uitdagingen op de arbeidsmarkt. Ze zijn op zoek naar goed opgeleide medewerkers voor complexe opgaven in hun bedrijf dat veelal opereert in een dynamische markt. Wat vandaag nieuw is op het gebied van IT en gebruik van sociale media is morgen alweer verouderd. Die snelle ontwikkelingen dwingen tot samenwerking tussen bedrijven en onderwijs in de grensregio's om samen tot innovatieve onderwijsmogelijkheden te komen in het kader van levensloop bestendig leren.

360° Arbeidsmarkt: Binationale mbo curricula

Over de grens werken is geen vanzelfsprekendheid, diploma’s worden in het buurland niet altijd erkend en verschaffen de bezitter nietvanzelfsprekend van baanzekerheid en de mogelijkheid tot het uitoefenen van zijn/haar beroep. Een verzoek tot formele erkenning kan daar verandering in brengen, maar dit leidt niet altijd tot het gewenste resultaat en is bovendien kostbaar (in tijd en middelen). Dit vormt een belemmering om het doel van één Europese arbeidsmarkt te realiseren.

Wij werken samen met verschillende partners

en natuurlijk met onze subsidieverstrekkers en andere participanten. Benieuwd?

Hier lees je meer over de partners van het Rijnland Instituut.

Lees meer