Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

360° Arbeidsmarkt: Binationale mbo curricula

Over de grens werken is geen vanzelfsprekendheid, diploma’s worden in het buurland niet altijd erkend en verschaffen de bezitter nietvanzelfsprekend van baanzekerheid en de mogelijkheid tot het uitoefenen van zijn/haar beroep. Een verzoek tot formele erkenning kan daar verandering in brengen, maar dit leidt niet altijd tot het gewenste resultaat en is bovendien kostbaar (in tijd en middelen). Dit vormt een belemmering om het doel van één Europese arbeidsmarkt te realiseren.

Het Rijnland Instituut denkt echter een oplossing te hebben voor deze problematiek: op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het instituut gekeken naar de mogelijkheden van de ontwikkeling van binationale curricula met aandacht voor Euregionale competenties. Daarvoor heeft een eerste onderzoek plaatsgevonden naar twee opleidingen, één in de sector handel en één in de IT-sector. Hierin is de inhoud van de Duitse en Nederlandse opleiding vergeleken. De conclusie is dat er meer overeenkomsten zijn van verschillen.

In de periode 2022-2023 ontwikkelt het Rijnland Instituut – de Nederlandse en Duitse kennisinstellingen - samen met Nederlandse bedrijfsleven uit de Regiodeal-regio en het Duits bedrijfsleven, 2 binationale mbo-curricula – MBO ICT en MBO-Retail/Ondernemerschap – om die vervolgens in de praktijk te toetsen binnen 3 Fieldlabs Nederlandse en Duitse bedrijven samen met de kennisinstellingen. Dit levert tevens een blauwdruk op voor de nieuw te ontwikkelen curricula.

Rijnland Instituut start grensoverschrijdende fieldlabs voor binationale samenwerking!

Op maandag 25 september zijn 4 IT-fieldlabs officieel van start gegaan op de IT Hub in Hoogeveen. Het belangrijkste doel van deze fieldlabs is om de mbo-opleidingen in Drenthe en de aangrenzende Duitse grensregio beter op elkaar te laten aansluiten. Hierdoor krijgen studenten de kans om na het afronden van hun opleiding aan beide zijden van de grens te werken. En worden ze beter voorbereid op het werken in een internationale omgeving.

Lees meer