Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Een greep uit het Rijnlandse nieuws!

Nieuws, trends en ontwikkelingen uit de regio waar het Rijnland Instituut actief is!

07-10

Goethecertificaat op het mbo

Veel mbo-banen doen een beroep op je taalbegrip; niet alleen Engels is daarbij van toenemend belang, ook kennis van het Duits blijkt in de praktijk heel handig.

01-10

Hartenkreet journalist om grenzen buurlanden niet te sluiten

Terwijl de tweede golf in de coronapandemie in omvang aanzwelt, lijken de landen binnen de EU zich weer als vanouds te verschansen achter de eigen grenzen.

18-09

Regionale samenwerking in strijd tegen jeugdwerkloosheid

Als pleitbezorger van een betere regionale samenwerking tussen beroepsonderwijs, overheid en het regionale bedrijfsleven in de grensregio van Nederland met de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, staat de strijd tegen de jeugdwerkloosheid hoog op de agenda van het Rijnland Instituut.

15-09

De ontdekking van de buren

Duitsland en Nederland hebben elkaar veel meer te bieden dan veel Nederlanders geneigd zijn te denken. Hoogste tijd voor een herbezinning, want de desinteresse voor de Duitse taal en cultuur doet geen recht aan de wederzijdse economische afhankelijkheid.

11-09

Dag van de Duitse taal

Ieder jaar roept de Actiegroep Duits mensen in Nederland op om de Duitse taal te vieren. In 2020 is dat niet anders en dit jaar zal het plaatsvinden op 14 september. Het thema van dit jaar is ‘moderne Duitstalige literatuur’, want de Duitse taal is niet alleen nuttig maar ook rijk en poëtisch.

07-09

Toekomst van werk in het landelijk gebied

Interessante webinar over de toekomst van werk in het landelijk gebied op 24-09-2020 van het OECD Berlijn Center en de Ems-Achse.

27-08

Grensregio kansloos? Echt niet!

Gebaseerd op de uitkomsten van het Atlas voor gemeenten 2019 heeft het Rijnland Instituut eigen onderzoek laten uitvoeren naar de perceptie van de grensregio. De Atlas voor gemeenten zag weinig toekomstperspectief voor de streek, studente Hilka Schäfer logenstraft die bevindingen in haar bachelorscriptie. ‘Als de grensregio erin slaagt hun arbeidsmarkten te integreren kan het aantal banen met 240.000 toenemen. Dat is echt geen kansloze missie.’

01-08

‘Slim om gezamenlijk grensoverschrijdende curricula te ontwikkelen’

In deze serie interviews komen experts uit het expertteam van het Rijnland Instituut aan het woord en geven zij hun visie op belangrijke ontwikkelingen in de grensregio.

Terugblik symposium 2019

Grote transities verlangen samenwerking op alle fronten

Op 5 november vond het jaarlijkse symposium van het Rijnland Instituut in Groningen plaats, een dag vol met boeiende sprekers en workshops. Benieuwd naar het verloop van de dag?