Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Een greep uit het Rijnlandse nieuws!

Nieuws, trends en ontwikkelingen uit de regio waar het Rijnland Instituut actief is!

15-09

‘We moeten de weg naar elkaar zien te vinden’

Hij typeert zichzelf als verbinder en bruggenbouwer, maar wel resultaatgericht. ‘Misschien is dat wel typisch Duits aan mij’, zegt Nikolaus Jansen met de nodige zelfspot. In augustus is hij tot voorzitter van de Expertgroep van het Rijnland Instituut benoemd als opvolger van Peter Meiwald. ‘We moeten altijd de weg naar elkaar zien te vinden. Zeker in de grensregio is dat een noodzakelijkheid. Deze basisgedachte kenmerkt mijn handelen’, aldus Jansen.

03-09

Blue Zone Innovations Exloo vitale voorloper in Nederland

Met een gezonde non-alcoholische toost markeerden bestuurders, ondernemers, ambtenaren en studenten vrijdagochtend in Exloo de aftrap van Blue Zone Innovations. De samenwerking tussen ondernemers en studenten in creatieve werkplaatsen moeten nieuwe producten en diensten voor de gezondheid- en vrijetijdssector opleveren.

08-07

Europees Solidariteitskorps biedt jongeren internationaal vrijwilligerswerk

BRUSSEL - Het Europees Solidariteitskorps heeft van de lidstaten meer armslag gekregen om jongeren tussen de 18 en 30 jaar een relevante (vrijwilligers)werkervaring te bieden. Zo mogen de sociale projecten langer duren en kunnen jongeren na afloop een ‘jongerenpas’ ontvangen waarin staat welke relevante vaardigheden de vrijwilligers hebben opgedaan.

29-06

Uitwisselingsexcursie JobBus in teken bedrijf en veiligheid

In juni vond een digitale uitwisselingsexcursie van de JobBus van PraktiTrans plaats samen met de opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) van NHL Stenden Hogeschool. De studenten hielden zich deze maand bezig met het project ‘bedrijf en veiligheid’ waarbij zij een risico-inventarisatie en evaluatie uitvoeren voor bedrijven en organisaties. De JobBus is een initiatief van Wachstumregion Ems-Achse e.V. en Rijnland Instituut met ondersteuning van Arbeidsmarkt Noord en Eems Dollard Regio (EDR) om studenten actief te informeren over de arbeidsmogelijkheden in het buurland.

25-06

Nederland vs Duitsland: rivaliteit door de jaren heen

Het EK voetbal is inmiddels alweer een tijdje onderweg en zowel Nederland als Duitsland hebben de achtste finales weten te bereiken. Bovendien zitten de beide landen aan dezelfde kant van het speelschema dus mochten ze de smaak te pakken hebben, zouden ze elkaar zomaar eens tegen kunnen komen in de halve finale. Maar wat maakt die wedstrijd toch altijd weer zo bijzonder?

21-06

Cultuurverschillen buurlanden werken door in aanpak coronapandemie

Nu de cijfers gestaag dalen en corona als pandemie hopelijk op z’n retour is, breekt de tijd aan om de aanpak van het corona-virus in beide landen te vergelijken. Vanuit het Rijnland Instituut heeft stagiair Carlijn Altingh de moeite genomen om respondenten te ondervragen en de verschillen in benadering uit te werken en toe te lichten.

20-05

Job-Bus neemt studenten mee op digitale uitwisseling

In een digitale Job-Bus leerden 16 studenten van de ROC uit Norden (BBS Norden), met als opleidingsdoel geriatrisch verpleegkundige te worden, meer over het werken aan zowel Nederlandse als Duitse kant.

30-04

Drentse Statenleden enthousiast over Rijnland Instituut

In aanloop naar de dag van Europa op 9 mei voerden Drentse Statenleden gesprekken met organisaties die actief zijn in de Drentse grensregio. De projecten en werkzaamheden van het Rijnland Instituut vielen bij de leden van de Statenwerkgroep DrEUn (Drents Europees Netwerk) in goede aarde.

Terugblik symposium 2019

Grote transities verlangen samenwerking op alle fronten

Op 5 november vond het jaarlijkse symposium van het Rijnland Instituut in Groningen plaats, een dag vol met boeiende sprekers en workshops. Benieuwd naar het verloop van de dag?