Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Een greep uit het Rijnlandse nieuws!

Nieuws, trends en ontwikkelingen uit de regio waar het Rijnland Instituut actief is!

14-01

Drentse studenten prepareren zich in de Alpen op droombaan

Het echte werk is begonnen. Studenten van de opleiding Sport en Bewegen aan het Drenthe College zijn in de Oostenrijkse Alpen neergestreken.

23-12

Blue Zone Innovations geven Zuidoost-Drenthe krachtige impuls

De vrijetijds- en gezondheidssector in Zuid- en Oost-Drenthe, NHL Stenden hogeschool, Alfa-college en Drenthe College, zes gemeenten en de provincie slaan de handen ineen om de vitaliteit onder inwoners en gasten te vergroten. Met een aanzienlijke financiële injectie uit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe gaan de drie kennisinstellingen samen met ondernemers en overheden innovatieve producten en diensten ontwikkelen.

22-11

Bezoek aan Meyer Werft bij Papenburg maakt indruk

Ein riesiges Kreuzfahrtschiff, das auf der Meyer Werft in der Nähe von Papenburg gebaut wird, rief bei den Mbo-Studenten des zweiten Studienjahres am Drenthe College Erstaunen und Bewunderung hervor. Die Tatsache, dass ein so grosses und renommiertes Unternehmen gleich hinter der Grenze in der Nähe von Emmen ansässig ist, brachte einige von ihnen auf neue Ideen, sagt Deutschlehrerin Maren Möller. ‚Sie fragten, ob sie dort ein Praktikum machen könnten. Unsere Mission war also erfolgreich: Wir haben die Studenten dazu gebracht, für ihre Zukunft weiter zu blicken als nur auf Unternehmen in Drenthe zu zielen. Schließlich ist Deutschland ganz in der Nähe.‘

22-11

Promotiedagen bieden PraktiTrans mooi podium

Op 9 en 10 november gaf het Duits-Nederlandse project een inkijkje in het grensoverschrijdende aanbod op de Promotiedagen, een grote bedrijvenbeurs in Groningen. Veel bezoekers maakten kennis met het Interreg-project Arbeidsmarkt Noord op Plein No(o)rd en ontdekten zo de voor de hand liggende mogelijkheden achter de grens.

09-11

‘Steek energie in kansrijke samenwerking die ondernemers direct profijt oplevert’

Te vaak richt grensoverschrijdende samenwerking zich op zaken die buiten de invloedssfeer liggen van de regio. Herman Idema, directeur-bestuurder van Ondernemend Emmen, noemt als voorbeeld de poging om het werken over de grens te bevorderen. Wetgeving en regelingen bemoeilijken dat. ‘Uiteindelijk is daar besluitvorming voor nodig in Berlijn of Den Haag. Daar hebben ze minder met de regio. Nedersaksen en Zuidoost-Drenthe liggen in de periferie. Je kunt beter energie steken in kansrijke samenwerking die ondernemers profijt oplevert.’

26-10

Nikolaus Jansen nieuwe voorzitter Expertgroep Rijnland Instituut

Na twee jaar voorzitterschap van de Expertgroep van het Rijnland Instituut droeg Peter Meiwald tijdens de bijeenkomst van de Expertgroep op 13 oktober de voorzittershamer over aan Nikolaus Jansen.

11-10

Jouw mening telt! Enquête Duits op het mbo

Al jaren is het vak Duits een zorgenkindje op het mbo. Dat terwijl Duitsland de belangrijkste handelspartner is, het een voorkeurland is om op vakantie te gaan en er innige samenwerkingsvormen bestaan, zeker in de grensregio.

20-09

Rijnland Instituut draagt bij aan stedenband Emmen en Lingen

De grenssteden Emmen en Lingen hebben de wens uitgesproken de banden aan te halen op gezamenlijke thema’s die voor de economische en maatschappelijke ontwikkeling in de nabije toekomst van belang zijn. In de grensoverschrijdende samenwerking speelde het Rijnland Instituut een belangrijke rol als intermediair.

Terugblik symposium 2019

Grote transities verlangen samenwerking op alle fronten

Op 5 november vond het jaarlijkse symposium van het Rijnland Instituut in Groningen plaats, een dag vol met boeiende sprekers en workshops. Benieuwd naar het verloop van de dag?