Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Europese samenwerking centraal op de Dag van Europa

Maandag 9 mei is het de Dag van Europa. Op deze dag in 1950 heeft Robert Schuman, de Franse minister van buitenlandse zaken, gepleit voor een betere Europese samenwerking. Zijn voorstel wordt ook wel gezien als de eerste aanzet tot wat wij nu kennen als de Europese Unie. Op deze dag worden wij herinnerd aan het belang en ontstaan van de Europese Unie. Het ontstaan van de Europese Unie heeft als intentie om de vrede binnen Europa te bewaren. Al 72 jaar heeft de Europese Unie bijgedragen aan vrede in Europa. Nu meer dan ooit wordt vrede en saamhorigheid gekoesterd op het continent.

Om deze dag te vieren openen meerdere Europese instituties haar deuren. De Europese Commissie organiseert samen met Straatsburg de gehele maand mei evenementen om de Europese waarden en cultuur te promoten. Altijd al benieuwd wat er achter de schermen gebeurt? Het Europees Parlement organiseert op 9 mei een evenement waarbij men kan meepraten over de toekomst van Europa met het Parlement. Bij de Europese Raad en de Raad van de EU kon men op 7 mei een reis nemen door het huis van de lidstaten. De Europese Commissie organiseerde op 7 mei een evenement waarbij men het hoofdkantoor van de Europese Commissie binnen kon. Zo kon men algemene informatie over de EU ontdekken. Het Hof van Justitie van de Europese Unie organiseert online activiteiten op Europa dag, in de vorm van een virtuele Q&A en een rondleiding door de communicatietools. Voor de Europese Centrale Bank is Europa dag 2022 dit jaar heel bijzonder omdat dit jaar ook het 20-jarig bestaan van de euromunten en -biljetten wordt gevierd. De Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) organiseert opendeurevenementen, de quiz ‘Together We Are Europe’ en live-discussies met ambassadeurs van over de hele wereld. Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) organiseert een virtuele 360 graden rondleiding en verschillende activiteiten. Het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) viert lokaal en regionaal Europa dag en men kan debatteren over de toekomst van Europa. Bij de Europese Investeringsbank (EIB) kan men te weten komen hoe de EU-bank werkt aan een groen herstel met klimaatinvestering. Genoeg te beleven dit jaar op de Dag van Europa.

#EYY2022