Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

“De grensregio is voorbestemd voor innovatie”

Op donderdag 28 april 2022 vond het succesvolle symposium van het Rijnland Instituut plaats, in het Van der Valk Hotel in Emmen. Het thema was gericht op het versterken van grensoverschrijdende samenwerking in onderzoek, ontwikkeling en onderwijs.

Vanuit de gehele noordoostelijke grensregio kwamen experts vanuit overheden, kennisinstellingen en ondernemers samen om in gesprek te gaan over de kansen die er in de regio zijn. “De kennis hebben we, de kunde hebben we, de maakindustrie hebben we, maar we weten het niet van elkaar”, zegt Herman G. Idema, directeur van Ondernemend Emmen. Idema’s grote droom is het dat de regio’s Emsland en Noord-Nederland gezamenlijk de positie binnen Europa als maakregio kan vervullen.

Het Rijnland Instituut richt zich op samenwerking binnen onderwijs en arbeidsmarkt, het bevorderen van grensoverstijgende samenwerking en het versterken van de Euregionale kenniseconomie. “De grensregio is voorbestemd voor innovatie”, aldus Prof. Dr. Ing. Wolfgang Arens-Fischer, die vanuit de Hochschule Osnabrück en Campus Lingen deel uitmaakt van het Rijnland Instituut. Om die innovatie te bereiken, is het van belang dat ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen de koppen bij elkaar steken om te kijken waar de kansen liggen en wat van elkaar geleerd kan worden. Het Rijnland Instituut heeft als rol de verbinder in de noordoostelijke grensregio te zijn. Het instituut vindt de juiste partners voor verschillende projecten en aan weerszijden van de grens.

Dagvoorzitter Nikolaus Jansen, beleidsadviseur vanuit het Amt für Regionale Landesentwicklung in Nedersaksen, leidde het dagprogramma en de discussie van het symposium in goede banen. In de vorm van workshops was ruimte voor discussie en vragen. De thema’s moderne productie en logistiek, energie-economie en –technologie, gezondheids- en maatschappelijke zorg en toerisme stonden hierbij centraal.

20220428 IMG5574
Persfoto

Foto's: Teun van Ommen