Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Samen op weg naar Europees onderwijs

Op verzoek van het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het Rijnland Instituut gekeken naar de mogelijkheden van de ontwikkeling van binationale curricula met aandacht voor Euregionale competenties.

Het werken over de grens is geen vanzelfsprekendheid. Sommige beroepen genieten wettelijke bescherming. Daarvan dienen de beroepskwalificaties eerst formeel te worden erkend door het beoogde werkland voordat een werknemer daar zijn beroep kan uitoefenen. Daarbij wordt gekeken naar de opleiding en later opgedane beroepservaring. Niet altijd leidt zo´n verzoek tot erkenning van het gewenste resultaat. Dit vormt een belemmering om het doel, namelijk één Europese arbeidsmarkt, te realiseren.

Er heeft inmiddels een eerste onderzoek plaatsgevonden naar twee opleidingen, één in de sector handel en één in de IT-sector. Hierin is de inhoud van de Duitse en Nederlandse opleidingen vergeleken. De conclusie is dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen.

Het Rijnland Instituut doet dan ook de aanbeveling om de verschillen in een volgende stap verder op elkaar af te stemmen en toe te werken naar de ontwikkeling van binationale curricula. Aanvullende modules zijn bedoeld om studenten voor te bereiden op een grensoverschrijdende arbeidsmarkt en hen de nodige vaardigheden bij te brengen. Bovendien moeten de studenten zodanig gekwalificeerd zijn dat ze op de Euregionale arbeidsmarkt kunnen werken.

Lees hier meer:

Samen op weg naar Europees onderwijs - aanbeveling van het RI voor de ontwikkeling van binationale curricula

Samenwerken aan onderzoek Euregionale competenties

De ontwikkeling van specifieke kenmerken en vaardigheden is essentieel voor de persoonlijke vorming. Elke opleiding of studie legt op bepaalde competenties een accent en het is tevens handig om de eigen gedragscompetenties scherp te hebben bij het zoeken en vinden van een uitdagende baan. In dit geschakeerde palet aan kenmerken en vaardigheden onderzoekt het Rijnland Instituut de typische competenties die voor grensoverschrijdend leren, werken en leven wenselijk zijn. Aan dit onderzoek kunnen andere organisaties (zowel onderwijs als particulier) meedoen. De stapsgewijze mogelijkheden voor samenwerking bij het onderzoek naar Euregionale competenties zijn door het Rijnland Instituut in een presentatie uitgelicht.

Benieuwd naar de mogelijkheden tot samenwerken in het onderzoek naar Euregionale competenties? Lees hier meer over de Samenwerkingsmogelijkheden euregionale competenties.

Wij werken samen in projecten

Benieuwd?

Lees hier meer over de projecten waarin wordt gewerkt aan de euregionale ontwikkeling in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland.

Lees meer