Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Project in voorbereiding: Recreëren en wonen rond zandwinplas: Blue Hubs, een Drentse gezondheidsbeweging

De voormalige zandwinplas Nijstad bij Hoogeveen ondergaat een volledige metamorfose. Het gebied moet in de toekomst uitgroeien tot Lido Drenthe, een badplaats en wellnessresort aan het binnenwater. Projectontwikkelaar Berry Beuker mikt op de realisatie van een 'man made' Blue Zone en heeft daarbij Alfa-college, NHL Stenden hogeschool, Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN), RUG en mkb-bedrijven betrokken.

We kunnen veel van elkaar leren. Het is goed om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Daan Bultje, directeur HANNN

De multidisciplinaire en multi-level (mbo, hbo en universiteit) samenwerking bij de realisatie van een Blue Zone met regionale ondernemers kan als een olievlek uitrollen over de regio. Zo'n goed voorbeeld kan vervolgens ook in een inter-Europese context toepasbaar blijken. Het Rijnland Instituut is daarom geïnteresseerd in het creëren van een Proeftuin waar burgers, organisaties, ondernemers, onderwijs en overheid werken aan de gezondheidseconomie.

Als kernwaarden van een Blue Zone gelden: Gelukkig en gezond leven, weinig stress, gezonde voeding, zingeving en het belang van familie en vrienden. HANNN onderzoekt al enkele jaren de gevolgen van de toenemende vergrijzing en 'krimp'. Het vraagstuk van gezond ouder worden verenigt lokale gemeenschappen, onderzoek- en onderwijsinstellingen en bedrijven. Het staat inmiddels vast dat toenemende vitaliteit en gezondheid de veerkracht van een streek vergroot. De term Blue Zone is bedacht door demograaf Michel Poulain en vervolgens gepopulariseerd door de Amerikaan Dan Buettner. Het viel Poulain op dat in sommige gebieden een opmerkelijke concentratie bestaat van honderdjarigen. Na onderzoek ter plekke kwam hij tot de slotsom dat die hogere leeftijd te maken had met een specifieke levensstijl. Gezonde, veelal plantaardige voeding, hechte sociale verbanden, natuur en veel fysieke arbeid droegen bij aan de lange levensduur.

HANNN, Rijnland Instituut en de andere betrokken partners bij de Blue Zone op z'n Drents willen ervaring opdoen met het creëren van kunstmatige Blue Zone's in Noord-Nederland en daarbij ook de Duitse grensregio betrekken. 'We kunnen veel van elkaar leren', aldus directeur Daan Bultje van HANNN. 'Het is goed om kennis en ervaringen uit te wisselen.'

Thumbnail image001 man made blue zone probeersel 1