Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Leren zonder grenzen

Het 'International Trade Project' dat het Rijnland Instituut in nauwe samenwerking met het Alfa-college en BBS Lingen Wirtschaft organiseert, opent studenten de ogen voor beroeps- en onderwijsmogelijkheden vlak over de grens. Het project maakt deel uit van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland 'Leren zonder grenzen'. In april en mei 2019 namen in totaal tachtig studenten deel aan de twee keer tweedaagse uitwisseling tussen beide landen.

Tijdens de eerste tweedaagse begin april verkenden de studenten de markt aan beide zijden van de grens. Ze ontwierpen daartoe online enquêtes waarvan ze de resultaten verwerkten in een beknopt onderzoek. Zo leerden ze hun onderzoeksvaardigheden te verbeteren, kregen ze beter zicht op de Duitse en Nederlandse markt en leerden ze elkaars cultuur kennen. De groep was te gast bij het Alfa-college in Hoogeveen waar de studenten een bezoek brachten aan de opleidingen voor Banketbakkers, Haarverzorging en Tandartsassistenten. De Duitse studenten waren verrast over het onderwijs op Nederlandse mbo-scholen, dat in Duitsland veel meer in de praktijk plaatsvindt.

Dylan gillis Kdeq A3a Tn BY unsplash

In mei togen de deelnemende tachtig studenten naar BBS Lingen Wirtschaft voor de tweedaagse afsluiting van het 'International Trade Project'. De studenten presenteerden de resultaten van hun marktverkenningen aan elkaar en ontmoetten ondernemers. Een van de uitkomsten van de onderzoeken was dat zowel aan de Nederlandse als aan de Duitse kant van de grens het gebruik van Social Media nog in de kinderschoenen stond. Daar viel volgens de studenten en aanwezige ondernemers de nodige winst te behalen. De spectaculaire en sportieve afsluiting van het project vormde een drakenbotenrace op de Ems waarbij studenten en docenten tegen elkaar streden.

In het studiejaar 2019-2020 krijgt het succesvolle 'International Trade Project' een vervolg.

Terugblik symposium 2019

Grote transities verlangen samenwerking op alle fronten

Op 5 november vond het jaarlijkse symposium van het Rijnland Instituut in Groningen plaats, een dag vol met boeiende sprekers en workshops. Benieuwd naar het verloop van de dag?