Kennisinstituut

Het Rijnland Instituut is een kennisinstituut voor regionale ontwikkeling met verschillende partners in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland. Het netwerk stimuleert kennisontwikkeling, -deling en -toepassing door en voor het regionale beroepsonderwijs (hbo en mbo). Dankzij goede contacten met de regionale beroepenvelden vindt dit plaats in samenwerking tussen overheid, onderwijs, ondernemers en burgers (quadruple helix). Het Rijnland Instituut bevordert dankzij een krachtenbundeling van de beroepsonderwijsinstellingen aan beide kanten van de grens de arbeidsmarktrelevante opleiding in de Euregionale kenniseconomie en draagt hierdoor bij aan het grensoverschrijdend wonen, werken, leven en studeren.

De ambities van het Rijnland Instituut voor de komende jaren

Het Rijnland Instituut heeft haar ambities als grensoverschrijdend expertisecentrum voor de ontwikkeling van euregionale competenties en binationale curricula in een masterplan vastgelegd. Het masterplan is in 2020 vastgesteld en heeft een reikwijdte tot 2024. Het samenwerkingsverband tussen middelbaar- en hoger onderwijs, overheden en werkveld beschouwt onderwijs en kennis als motor voor de regionale economie.

De focus ligt op het bevorderen van grensoverschrijdend werken, studeren, onderzoeken, wonen en leven in Noord-Nederland (inclusief Overijssel) en Noordwest-Duitsland onder het motto ‘Wij leiden op voor Europa’. Het instituut focust zich voor het beroepsonderwijs op drie inhoudelijke thema’s: (I) Technologie, energie en zorg, (II) Toerisme en (III) Taalverwerving en cultuur. Dit zijn de prioriteiten van het instituut. Binnen deze drie thema’s zijn grensoverschrijdende competentieontwikkeling en Human Capital gemeenschappelijke onderwerpen.

Het masterplan is hier te vinden.

Dieter Krone, Oberbürgermeister van Stadt Lingen

We moeten vooruit kijken. De gezamenlijke uitdaging is het om de bewoners in de grensstreek betere kansen te geven op een goede toekomst. Hoe hechter we samenwerken, hoe beter we daarin slagen.

Verbinder tussen onderwijs en werkveld

Het Rijnland Instituut ziet als zijn missie en visie het verbinden van beroepsonderwijs (mbo en hbo) en werkveld door vernieuwende vormen van grensoverschrijdende samenwerking te ondersteunen.

De studenten en medewerkers aan beide zijden van grens moeten in staat zijn om grensoverschrijdend te studeren en te werken, waarbij ook de relevantie van competenties voor de toekomstige arbeidsmarkt centraal staan. De kennis over de grensoverschrijdende economie en de mogelijkheden voor docenten, studenten, werknemers en werkgevers worden vergroot. Het Rijnland Instituut bepleit de ontwikkeling van een euregionale grensoverschrijdende leef- en werkcultuur. Gemeenschappelijke euregionale competenties worden in samenwerking met bedrijven verkend en in innovatieve projecten geconcretiseerd.

Het kennisinstituut draagt het belang van kennis van elkaars taal en cultuur in een Europese context uit en richt zich op het vergroten van het aantal stages en leerwerkplekken, het aanbieden van vergelijkbare opleidingen of gezamenlijke programma’s, de gelijkschakeling van diploma’s en wil grensoverschrijdende ondernemerschap vergroten.

Het Rijnlandse model

Het instituut is geënt op het gedachtengoed van het Rijnlandse model, dat als tegenhanger geldt van het Angelsaksische model gestoeld op het neoliberalisme van de vrije markt. Het corporatieve Rijnlandse model veronderstelt een actieve overheid die zich bezighoudt met onderwijs, milieu, ruimtelijke ordening en sociale vraagstukken en hecht meer waarde aan principes als samenwerking, vertrouwen, kwaliteit en geluk dan aan individualisme en competitie.

Samenwerking tussen overheid, onderwijs, ondernemers en burgers (quadruple helix) is voor het Rijnland Instituut een belangrijk uitgangspunt. Overleg, participatie, saamhorigheid en lange termijn denken zijn centrale kernwaarden voor het Rijnland Instituut.