Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Regionale samenwerking in strijd tegen jeugdwerkloosheid

Als pleitbezorger van een betere regionale samenwerking tussen beroepsonderwijs, overheid en het regionale bedrijfsleven in de grensregio van Nederland met de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, staat de strijd tegen de jeugdwerkloosheid hoog op de agenda van het Rijnland Instituut.

De betere aansluiting van middelbaar- op het hoger beroepsonderwijs en het verkleinen van de mismatch op de grensoverschrijdende mbo-arbeidsmarkt zijn voor het kennisnetwerk belangrijke doelen voor de komende jaren. Daartoe wil het Rijnland Instituut zich verder ontwikkelen tot Expertisecentrum voor binationale curricula en competenties met financiële steun van de provincies Drenthe en Overijssel. Die doorontwikkeling sluit aan bij de ambities op het gebied van grensoverschrijdend leren, werken en studeren in de Samenwerkingsagenda’s tussen Nederland en de Duitse deelstaten en de Noord- en Oost-Nederlandse Duitslandstrategie.

De intensievere grensoverschrijdende regionale samenwerking past in de aanpak van de EU van de jeugdwerkloosheid. Het Europees Parlement nam op 10 juli een resolutie aan waarin zij verbetering van de in 2013 gelanceerde Jongerengarantie bepleit vanwege de impact van Covid-19 op het toekomstperspectief van de jeugd. Sinds de start van de Jongerengarantie ontvingen 1,6 miljoen jongeren steun. De garantie zou straks moeten gelden voor jongeren tot 29 jaar en behelst een behoorlijke werkaanbieding of verder onderwijs of een stageplaats binnen de eerste vier maanden van werkloosheid of als schoolverlater. Het toekomstbestendig maken van het beroepsonderwijs levert daaraan, volgens de EU, een belangrijke bijdrage.