Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Nieuwe wetenschappelijk medewerker voor het Rijnland Instituut

Sinds 1 maart 2022 werkt Lara van der Meer als wetenschappelijk medewerker bij het Rijnland Instituut vanuit onze vestiging in Lingen.

Van der Meer is een oude bekende aangezien zij vorig jaar bij ons haar masterthesis met als titel ‘Op weg naar een binationaal curriculum: Analyse van de compenties van MBO-studenten uit de IT-sector’, heeft geschreven. In haar scriptie is naar voren gekomen dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen de curricula van de Nederlandse en de Duitse mbo ict-opleiding. Wel zitten er accentverchillen in de competenties die in de curricula als belangrijk worden aangemerkt. Die leemten verdienen volgens Van der Meer de aandacht en zouden opgevuld kunnen worden door aanvullende opleidingsmodules met aandacht voor euregionale competenties.

De aandacht voor het aanleren van euregionale competenties blijkt geen overbodige luxe. In haar onderzoek vroeg Van der Meer zowel Duitse als Nederlandse studenten naar hun bereidheid om in het buurland werk te zoeken en de hindernissen die ze daarbij tegenkwamen. De taal bleek voor studenten uit beide landen de grootste hobbel, daarnaast benoemde de helft van de Nederlandse studenten de cultuur in het buurland als een probleem. "De meeste studenten hebben niet eens de intentie om in het buurland te werken. Het loont de moeite diepgaander te onderzoeken, hoe het onderwijs, de bedrijven en de (toekomstige) werknemers, meer tot elkaar kunnen komen in de grensregio", aldus Van der Meer.

Van der Meer zal zich inzetten voor het project 360 graden arbeidsmarkt, wat goed aansluit bij haar eerdere onderzoek. Tevens neemt zij de taak als voorzitter van het redactieteam op zich.

Whats App Image 2022 06 09 at 11 56 11