Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Jongeren gratis op reis door EU

BRUSSEL - Een lot uit de loterij, zo klinkt het. In totaal 728 Nederlandse jongeren mogen maximaal dertig dagen gratis met trein, bus of boot door Europa reizen. Tussen 1 april en 31 oktober 2020 kunnen de tickets die de Europese Commissie beschikbaar stelt, worden verzilverd. Er zijn 20.000 vouchers in de lidstaten van de Europese Unie uitgedeeld.

Het buitenkansje op een mooie reiservaring maakt deel uit van het zogenoemde DiscoverEU-programma. Om in aanmerking te komen voor een ticket moesten de belangstellenden vragen beantwoorden over Europa. Er waren 3319 Nederlandse 18-jarigen die zich hadden aangemeld, uit heel Europa meldden zich maar liefst 74.000 potentiële kanshebbers. De reis voert naar maximaal vier landen, in principe met de trein, maar soms ook per bus of boot.

DiscoverEU is in juni 2018 gelanceerd op voorstel van het Europees Parlement. Al zo’n vijftigduizend jongeren hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om Europa eens op een andere manier te verkennen. De commissie wil het programma graag uitbreiden en heeft voorgesteld er tot 2027 700 miljoen euro in te steken. Volgens de commissie vergroten de 18-jarigen door te reizen in de EU en jongeren uit andere landen te ontmoeten ‘hun intercultureel begrip, verbeteren ze hun talenkennis en krijgen ze meer zelfvertrouwen’.

Deze tekst is gebaseerd op een nieuwsbericht van ANP dat geplaatst is op europa-nu.nl, een bezoek aan deze website is beslist aan te raden. De zoekpagina ontsluit relevante teksten over het onderwijs- en jeugdbeleid van de Europese Unie, bijvoorbeeld ten aanzien van het uitwisselingsprogramma Erasmus+ of het Europees Solidariteitskorps dat zich richt op kansengelijkheid, sociale binding en actief burgerschap.