Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Job-Bus neemt studenten mee op digitale uitwisseling

In een digitale Job-Bus leerden 16 studenten van de ROC uit Norden (BBS Norden), met als opleidingsdoel geriatrisch verpleegkundige te worden, meer over het werken aan zowel Nederlandse als Duitse kant.

Tijdens de digitale Job-Bus werd het Gut Sannum uit Oldenburg voor het eerst gepresenteerd door de manager van de zorgdienst Stephan Thormann. In Landgoed Sannum worden volwassenen met geestelijke, psychische, lichamelijke of meervoudige handicaps in alle fasen van hun leven verzorgd op een aan hun leeftijd en behoeften aangepaste wijze. In een filmpje vertelde geriatrisch verpleegkundige Tobias Koch waarom ook Nederlandse stagiaires welkom zijn op het landgoed. “Ik hou gewoon van de Nederlanders als mensen. Ze zijn open en zeer benaderbaar.”

Jelly Zuidersma van Netwerk Zon nam vervolgens het woord en presenteerde het Nederlandse project “Sorgen für, sorgen dass – grensoverschrijdende zorg”. Jelly Zuidersma legde uit hoe een opleiding in Nederland eruit ziet en maakte de verschillen met het Duitse opleidingsstelsel duidelijk. In een video vertelde een Duitse student over haar ervaringen tijdens een stage in Nederland. De studente Dana had vóór de stage geen kennis van het Nederlands. In de video vermeldt ze echter: “Je kunt heel snel Nederlands leren!” Voor Dana was het een geweldige ervaring, ze heeft er veel van geleerd.

Ik hou gewoon van de Nederlanders als mensen. Ze zijn open en zeer benaderbaar.

Tobias Koch

Aangezien de digitale Job-Bus niet alleen een professioneel, maar ook een cultureel aspect had, vond aan het begin van de Job-Bus een uitwisseling plaats over de ervaringen met het buurland. Er werd onder meer gevraagd waar mensen aan denken als zij aan het buurland denken. Alle deelnemers werden uitgenodigd deel te nemen. Aan het eind kwam het woord “kaas” in grote letters op het beeldscherm tevoorschijn. Het was leuk om te zien dat zowel “nette Menschen” als “vriendelijke mensen” werden genoemd. Die zijn er waarschijnlijk aan beide zijden van de grens.

Als het weer mogelijk is, zou de klas ook graag het Landgoed Sannum ter plaatse bezoeken. Sommige leerlingen raakten ook geïnteresseerd in een stage in het buurland.

De digitale Job-Bus werd georganiseerd door het project “Sorgen für, sorgen dass – grensoverschrijdende zorg”, in samenwerking met het PraktiTrans-project.