Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Het belang van Europese samenwerking door Duitse ogen

Positieve samenwerking, gezamenlijk een dam opwerpen tegen het voortschrijdend populisme en de vertolkers daarvan in nationale parlementen en een sterk geloof in een verenigd Europa, dat zijn voor Jens Gieseke kernthema’s.

De Europees parlementariër van de Christlich Demokratische Union Deutschlands ging onlangs tijdens een online gastcollege in gesprek met studenten European Studies van de Thorbecke Academie, een van de partners in het Rijnland Instituut. Hij belichtte de Europese samenwerking door Duitse ogen.

De studenten die het vak Europe in de region volgen, kregen dankzij de antwoorden van Gieseke op hun vragen inzicht in het Duitse perspectief op Trump, Brexit, Hongkong en de moeizame relatie met Turkije als aspirant lid van de EU. Studenten Carlijn Alting en Jitze Wijnia, die hun vierdejaarsstage European Studies doen bij het Rijnland Instituut, vonden de kijk in de keuken van het Europees Parlement en de spannende geopolitieke ontwikkelingen buitengewoon interessant en leerzaam. ‘Het geeft een goed beeld van de samenwerking niet alleen binnen de EU maar ook die tussen Nederland en Duitsland en wat daar speelt.’

Het contact tussen European Studies en Gieseke werd gelegd door PraktiTrans, een project dat scholieren, werkgevers en studenten informeert en laat kennismaken in de praktijk met opleidingsmogelijkheden in het buurland. Een van de onderwerpen die Gieseke aansneed was het belang van vrij verkeer en wonen en werken in de grensregio. Op zijn beurt was de Europarlementariër erg geïnteresseerd in het onderzoek van studenten naar het nut en de opbrengst van grensoverschrijdende projecten in het kader van INTERREG.

1 1

Gieseke stelde dat Boris Johnson veel op Trump wil lijken en zodoende ook wispelturig handelt. Brexit zal door de inconsequente aanpak volgens hem waarschijnlijk uitlopen op een harde Brexit. Over de Europese uitbreiding zei Gieseke dat de Europese Unie goede kandidaten in de wacht heeft staan om lid te worden, maar dat er ook kandidaten zijn zoals Turkije, die volgens hem nooit volledig lid zullen worden. Over de populisten, zei Gieseke dat deze politieke groepen juist chaos creëren in tijden van Covid-19. De AfD in Duitsland, de PVV in Nederland en Rassemblement National (voorheen Front National) in Frankrijk grijpen de pandemie aan om allochtonen in een kwaad daglicht te stellen of om de maatregelen te veroordelen als te ingrijpend.

Naast de politieke perspectieven waar Gieseke op inging, kregen we ook meer zicht op de Duitse visie op Europa. Eenheid, samenwerking en communicatie zijn woorden die vaak naar voren kwamen toen hij sprak over de hedendaagse politiek. Naast het Covid-19 virus dat om zich heen grijpt in 2020 betreurde hij de verdeeldheid in de politiek. China krijgt steeds meer grip op Hongkong en Boris Johnson begint steeds meer op Trump te lijken. Gieseke zag nog wel een uitweg, waarbij landen de onenigheden vroeg of laat hopelijk naast zich neer kunnen leggen en meer gaan focussen op positieve internationale samenwerking.

Toerisme in de grensstreek en covid-19: redenen tot herbezinning en nieuwe scenario's

Lees het interview met lector Albert Postma om alle scenario's te ontdekken!

Lees meer