Familiebedrijven in grensregio blijken wendbaar in coronatijd
De kracht van familiebedrijven, korte lijnen en platte bedrijfsorganisatie, blijkt in tijden van corona belangrijk om snel te kunnen schakelen, zo wijst een rondgang in de grensregio uit.
Nu de gebruikelijke bedrijfsvoering deels inzakt door de economische dip gedurende de pandemie, stappen deze kleine- en middelgrote ondernemingen relatief makkelijk over op andere producten, goederen of diensten. Die wendbaarheid kan een reddingsboei blijken.
Volgens opgaven van Wachtstumregion Ems-Achse, een netwerk van bedrijven in Ostfriesland, Emsland en de Grafschaft Bentheim, hebben grote familieconcerns in korte tijd herstructureringen doorgevoerd. Zo zijn drankenproducenten zoals Berentzen, Rosche en Heydt in Haselünne direct na het uitbreken van de pandemie begonnen met de productie van desinfecteermiddelen. Zij leverden aan organisaties in heel Duitsland.
Een dienstverlener voor de internationale olie- en gasindustrie, 3P Services uit Wietmarschen, ontwikkelde een prototype voor een vereenvoudigde ventilator voor covid-19 patiënten. En ELA Container GmbH in Haren aan de Ems zette verschillende corona testlocaties neer opgebouwd uit containers en voorzien van toiletten, wastafels en airconditioning. Veel bedrijven zijn volgens de Ems-Achse overgestapt op een andere productie.
Het beeld in Drenthe blijkt niet zo heel erg te verschillen met die in de Duitse grensregio. Uit het netwerk van Ik Ben Drents Ondernemer blijkt dat ook Drentse familiebedrijven in coronatijd naast hun gebruikelijke activiteiten nieuwe zaken hebben ondernomen. Zo is Watter BV in Assen dat normaliter desinfectiesystemen voor onder anderen veeteelt maakt, een handgel gaan produceren onder de naam DaaS (Desinfection as a Service). De aanbieder van kampeerbenodigdheden Campodoor uit Hoogeveen maakt inmiddels tevens mobiel sanitair. En Strietholdt Catering in Westerbork, biedt mobiele handenwas units aan, zowel in de verhuur als verkoop. De flexibiliteit in productie, handel en dienstenlevering geeft de genoemde familiebedrijven wat lucht. Voor een deel zullen de tijdelijke aanpassingen in de bedrijfsvoering ook na de coronapandemie van kracht blijven. Eens te meer blijkt dat familiebedrijven een belangrijke bijdrage leveren aan het economisch herstel.