Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Europese Dag van de Talen – 26 september

Vandaag, 26 september, is het de Europese dag van de Talen. Deze dag is 21 jaar geleden op initiatief van de Raad van Europa in het leven geroepen omdat de Raad ervan overtuigd is dat taalkundige diversiteit een instrument is om intercultureel begrip te vergroten en dat het een belangrijk element is in het culturele erfgoed van Europa. Daarom zouden de 700 miljoen inwoners van de 46 Europese lidstaten aangemoedigd moeten worden om meer talen te leren, aldus de Raad van Europa.

Ook onze partnerschool NHL Stenden heeft oog voor meertaligheid. Met de oprichting van het lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid wordt er getracht een antwoord te geven op de vraag hoe in meertalige klassen taal- en vakonderwijs vormgegeven kan worden. Het lectoraat houdt hierbij niet alleen rekening met leerlingen met diverse talige achtergronden, maar onder andere ook met de verschillende dialecten. De meeste landen in Europa hebben namelijk een aantal regionale of minderheidstalen waarvan sommige officieel erkend zijn. De Friese taal is hier een voorbeeld van. Één van de hoofddoelen van het lectoraat is de ontwikkeling en implementatie van een didactiek van meertaligheid, die de waardering en het gebruik van meertaligheid in het onderwijs stimuleert en tegelijkertijd rekening houdt met regionale, migranten- en schooltalen.

Wereldwijd zijn er rond de 6000 en 7000 talen in de wereld. De meeste Europese talen behoren tot de Indo-Europese taalfamilie, waarvan de grootste drie groepen de Germaanse, Romaanse en Slavische taalfamilie zijn. Als je je afvraagt waarom zo veel Nederlandse en Duitse woorden overeenkomen, komt dat doordat ze beide Germaanse talen zijn net als het Deens, Noors, Zweeds en het Engels. Wij zijn benieuwd. Welke taal zou jij graag nog willen leren?