Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Euregio's willen mismatch in arbeidsmarkt tackelen

De digitalisering van economie en maatschappij en de voortschrijdende globalisering stellen krimpgebieden in Noord-Nederland en Noord-Duitsland voor dezelfde uitdagingen. In toenemende mate zoeken Euregio's de samenwerking om de mismatch tussen onderwijs, overheid, bedrijfsleven en arbeidsmarkt te tackelen. Het Rijnland Instituut dat zich richt op het bevorderen van de inter-Europese betrekkingen stelt op haar jaarsymposium op 5 november aan de Hanzehogeschool in Groningen het urgente thema Human Capital centraal.

Als kennisinstituut willen wij studenten uit mbo en hbo de competenties meegeven die Europees noodzakelijk zijn. Noord-Nederland en Noord-Duitsland maken deel uit van een Europese kennisregio. Jonge professionals zijn ons gezamenlijk kapitaal. Hen moeten we opleiden voor de toekomst en die toekomst is Europa.

Cigdem Zantingh, Programmamanager Rijnland Instituut

De banen van vandaag zijn niet meer vanzelfsprekend in de toekomst. Er is een groeiende discrepantie tussen de beroepskwalificaties en competenties van nu en de vaardigheden die nodig zijn in het Europa van morgen. De noodzaak om de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verbeteren en jonge professionals voor de noordelijke regio's te behouden, is voor het Rijnland Instituut reden deskundigen, ondernemers, onderwijsspecialisten en beleidsmedewerkers met elkaar in contact te brengen en kennis en trends uit te wisselen. Gezamenlijk optrekken in een Euregionale kennisregio biedt kansen.

Programmamanager Cigdem Zantingh van het Rijnland Instituut onderstreept het belang van kennisuitwisseling en samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven om jonge mensen aan betekenisvol werk te helpen. ‘Als kennisinstituut willen wij studenten uit mbo en hbo de competenties meegeven die Europees noodzakelijk zijn. Noord-Nederland en Noord-Duitsland maken deel uit van een Europese kennisregio. Jonge professionals zijn ons gezamenlijk kapitaal. Hen moeten we opleiden voor de toekomst en die toekomst is Europa.'

Het Rijnland Insituut dat vijf jaar geleden is opgericht, is geënt op het gedachtegoed van het Rijnland model, dat als tegenhanger geldt van het Angelsaksische neoliberalisme van de vrije markt. Het Rijnland model veronderstelt een actieve overheid die zich bezighoudt met milieu, onderwijs, ruimtelijke ordening en sociale vraagstukken. Samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers (de zogenaamde drie o's) is voor het Rijnland Instituut een belangrijk uitgangspunt. Overleg, participatie en saamhorigheid staan centraal. 'Zo bereiden wij onze studenten en toekomstige werknemers voor om blijvend maatschappelijk betekenisvol te zijn', aldus programmamanager Cigdem Zantingh.

Tijdens het symposium geven bestuurders van overheid en onderwijsinstellingen en experts uit Noord- Nederland en Noord-Duitsland hun mening over Human Capital en gaan zij in op recente ontwikkelingen. Het Rijnland Instituut betreft een samenwerking tussen NHL Stenden hogeschool, Alfa-college, Drenthe College, Hanzehogeschool, Hochschule Osnabrück en de Berufs Bildende Schulen in Lingen. Gastheer van het symposium is College van Bestuurslid Rob Verhofstad van Hanzehogeschool. Het symposium is mede georganiseerd door het lectoraat Human Capital aan de Hanzehogeschool van lector dr. Harm van Lieshout. Dit lectoraat richt zich op het verbeteren van de wisselwerking tussen regels en arbeidsmarkt. De missie is meer flexibiliteit en meer zekerheid via betere gezamenlijke spelregels.