Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Duitse studenten leren zeep maken in Emmen

De Duitse studenten leerden een volledig proces kennen en beheersen en de Nederlandse studenten leerden om te gaan met bijvoorbeeld een destillatiekolom. Naast de technische vaardigheden waren natuurlijk ook het samenwerken, de taal en de verschillende culturen prachtige leermomenten.

Duitse studenten leren tijdens uitwisseling zeep maken in Emmen

Zo’n drie jaar geleden heeft Drenthe College de eerste contacten gelegd met een “mbo-”school in het Duitse Lingen, Berufsbildende Schule Technik und Gestalt. Beide scholen brachten een bezoek aan elkaars opleidingsfaciliteiten en in 2017 is besloten om een uitwisseling met studenten te organiseren. De eerste uitwisseling in 2018 was meteen een succes. De Duitse studenten leerden een volledig proces kennen en beheersen en de Nederlandse studenten leerden om te gaan met bijvoorbeeld een destillatiekolom. Naast de technische vaardigheden waren natuurlijk ook het samenwerken, de taal en de verschillende culturen prachtige leermomenten. Deze uitwisseling was zo succesvol dat vorig jaar is besloten om de uitwisseling een wat structurelere vorm te geven. En zo werd ook voor 2019 een uitwisseling gepland.

Samenwerking met Duitse studenten

Van 25 tot en met 29 maart werken zes studenten vanuit Lingen samen met AOT-studenten van Drenthe College in de zeepfabriek. Een van de Duitse studenten is de 16-jarige Kimberly Baasch. Kimberly wilde graag in de procesindustrie werken en heeft daarom bij BP in Lingen gesolliciteerd voor een opleidingsplaats voor Chemikant. Daarvoor moest ze wel van Hamburg naar Lingen verhuizen. Bij de BBS Technik und Gestalt in Lingen volgt ze momenteel de opleiding voor Chemikant (vergelijkbaar met de opleiding Proces operator B/C). De opleiding bestaat in het eerste jaar grotendeels uit drie vakgebieden Labor, Elektro en Metall. De meeste tijd besteden de studenten aan het Labor deel.

Afbeelding1

Omdat Kimberly nog geen 18 is, mag ze de eerste twee jaren geen ploegendiensten draaien. Om toch praktijkervaring op te doen, heeft het bedrijf BP afwijkende werktijden voor stagiaires die nog geen 18 zijn ingesteld. Ze vindt het werken in de procesindustrie erg leuk. Vooral de afwisseling van werkplekken en situaties spreken haar aan.

Uitwisseling van toegevoerde waarde

De uitwisseling met Nederland vindt ze veel toevoegen aan haar opleiding. De zeepfabriek is een volledig proces, waardoor de studenten alle onderdelen van de procesindustrie ook praktisch oefenen. Dit is een belangrijke aanvulling omdat ze op hun eigen school geen volledig proces hebben. De studenten worden daar dus meer theoretisch geschoold. Ook het leren kennen van studenten van andere landen en culturen vindt Kimberly erg leuk en belangrijk. Ze hoopt de komende jaren haar opleiding af te ronden en daarna veel praktijkervaring op te doen en wie weet gaat ze in de toekomst nog een vervolgstudie doen.

Over de zeepfabriek van Drenthe College

Sinds 2002 heeft Drenthe College een zeepfabriek in DC Tech in Emmen. De zeepfabriek is een volledige fabriek; er gaan grondstoffen in en er wordt een eindproduct geproduceerd. De installatie wordt door verschillende technische opleidingen van Drenthe College gebruikt. Zo maken o.a. de opleidingen Allround Operationeel Technicus (AOT) en Proces en Mechanisch operator er gebruik van.

Het nieuws uit de Euregio lees je hier!

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen uit de Euregio. Het laatste grensoverschrijdende nieuws lees je hier.

Lees meer