De ontdekking van de buren
Duitsland en Nederland hebben elkaar veel meer te bieden dan veel Nederlanders geneigd zijn te denken. Hoogste tijd voor een herbezinning, want de desinteresse voor de Duitse taal en cultuur doet geen recht aan de wederzijdse economische afhankelijkheid.
Het gedeelde belang bij het welslagen van het Europese project van sterke regio’s in een krachtig, verenigd Europa, noopt tot het aanhalen van de banden tussen overheden, onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven. Die wens om elkaar niet de rug toe te keren, maar gezamenlijk op te trekken stond centraal bij de start van het Rijnland Instituut. In een bevlogen en diepgravend artikel schetst drs. Klaas-Wybo van der Hoek, een van initiatiefnemers uit het beroepsonderwijs in Noord-Nederland, hoe verre vrienden zich steeds meer ontpoppen als beste buren.
Van der Hoek nam deze zomer afscheid als lid van het College van Bestuur van NHL Stenden Hogeschool. Hij blijft als honorair consul nauw betrokken bij zijn geesteskind Rijnland Instituut. ‘Over de afgelopen jaren zijn vele resultaten te melden’, schrijft Van der Hoek. ‘Waarschijnlijk zullen de directe contacten tussen studenten, docenten, werkgevers, professionals en bestuurders de meest blijvende invloed hebben.’ Hij besluit zijn krachtige pleidooi voor een inhoudelijke kennisagenda met: ‘Laten beste buren samen het rijnlandse Rijnland ontwikkelen. Dan komt het goed met zowel das Fressen als die Moral: dat is het beste voor de toekomst van de studenten, andere inwoners, instellingen en bedrijven.’
Meer lezen? Voor het volledige artikel zie hier.
Het Rijnland Instituut werkt verder aan een reeks over grensoverschrijdend wonen, werken, studeren en leven.