Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De dag van het Recht op Onderwijs en ontwikkeling

Op 20 november werd de dag van het Recht op Onderwijs en ontwikkeling gevierd binnen de Europese Unie. Onderwijs en recht daarop zijn onlosmakelijk verbonden met de fundamentele waarden die horen bij de Europese Unie.

Op 20 november werd de dag van het Recht op Onderwijs en ontwikkeling gevierd binnen de Europese Unie. Onderwijs en recht daarop zijn onlosmakelijk verbonden met de fundamentele waarden die horen bij de Europese Unie. Daarom is dit ook opgenomen in artikel 14 van het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie.

Echter, het Recht op Onderwijs is ook verweeft in de vier pilaren waar de Europese Unie op is gebouwd, namelijk het vrije verkeer van: personen, diensten, goederen en kapitaal. Doordat mensen binnen de Europese Unie toegang hebben tot onderwijs worden juist deze vier pilaren versterkt en daarmee ook de interne markt. Onderwijs en met name een internationalisering van het onderwijs draagt bij aan het vergroten van de welvaart binnen de Europese Unie.

Internationalisering van het onderwijs kan potentieel bijdragen aan kennisdeling tussen arbeidsmigratie. Arbeidsmigratie is mogelijk door de interne markt en de vier vrijheden die daar ten grondslag aan liggen. Met de invoering van het vrije verkeer van personen en de Schengenzone is het in de afgelopen jaren gemakkelijker geworden voor Europese burgers om in elk lidstaat van de EU te gaan werken.

Niet alleen kennisdeling is een positief effect van internationalisering van het onderwijs, maar ook het verkrijgen van multiculturele vaardigheden staat aangeschreven als een zichtbaar positief effect. Dit is ook versterkt door het programma van de Europese Commissie dat ook wel bekend staat als het Erasmusprogramma.

Het Erasmusprogramma is opgericht in 1987 om meer onderlinge uitwisselingen te krijgen tussen studenten van het hoger onderwijs. Voor deze studenten is het vrij eenvoudig om voor een periode van een half jaar tot één jaar te studeren bij een partneruniversiteit. Door de invoering van een gemeenschappelijk puntensysteem onder de naam ECTS werd dit allemaal mogelijk.

Hoewel onderwijs bijdraagt aan het creëren van kansen voor mensen en de welvaart daardoor toeneemt, is er ook nog wat anders waar onderwijs een rol in speelt. Onderwijs speelt een cruciale rol in het creëren van een Europese identiteit. Door te leren over de andere landen in Europa; reizen of te studeren in een van de lidstaten van de EU, wordt bijgedragen aan het versterken van een gemeenschappelijke Europese identiteit. Daarom is het goed dat wij bij een belangrijke dag als dit, hebben stil gestaan.