Header image

Dag van de Duitse taal

Ieder jaar roept de Actiegroep Duits mensen in Nederland op om de Duitse taal te vieren. In 2020 is dat niet anders en dit jaar zal het plaatsvinden op 14 september. Het thema van dit jaar is ‘moderne Duitstalige literatuur’, want de Duitse taal is niet alleen nuttig maar ook rijk en poëtisch.

Actiegroep Duits organiseert de Dag van de Duitse taal omdat er in de huidige maatschappij steeds minder interesse is in de Duitse taal en cultuur. Steeds minder scholieren en studenten kiezen voor het Duitse vak of een Duits georiënteerde opleiding. De Dag van de Duitse taal is er dus vooral om de Duitse taal weer populair te maken.

Het Rijnland Instituut organiseert normaal gesproken ook ieder jaar interessante en leerzame activiteiten om de Duitse taal en cultuur te promoten. Helaas vinden er dit jaar geen activiteiten plaats in verband met Covid-19. De vierdejaars studenten European Studies van Thorbecke Academie Jitze Wijnia en Carlijn Alting, die in september zijn begonnen met hun stage bij Rijnland Instituut, geven bij wijze van alternatief een inkijkje in hun eigen ervaringen met de Duitse taal en cultuur.

Duits associeer ik met familie en gezellige tijden

Jitze Wijnia

Duitsland en Nederland hebben door de jaren heen altijd dichtbij elkaar gestaan en nog steeds groeien deze landen alsmaar naar elkaar toe. Op economisch, cultureel en geschiedkundig gebied delen Nederland en Duitsland veel met elkaar. Ook het Nederlands en Duits hebben zich naast elkaar ontwikkeld. Duitsland is een grote en belangrijke handelspartner voor Nederland, en de dag van de Duitse taal benadrukt het belang van Duits voor Nederland des te meer. Maar wat heeft Duits nou voor mij te betekenen, op persoonlijk niveau?

Zelf ben ik, Jitze Wijnia, voor een gedeelte Duits. Mijn oma is geboren in Münster. Later is zij terechtgekomen in Oostenrijk en na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland verhuisd. Mijn moeder is tweetalig opgevoed en ook ik zelf heb daar genoeg van meegekregen. Ik heb nog veel familie in Oostenrijk wonen, die wij wel eens bezoeken. Mijn Duits wordt dan weer zeker op de proef gesteld! Verder interesseer ik mij zeer in de Duitse geschiedenis, waaronder de taal. Al jarenlang stort ik mij op verhalen en documentaires over de Duitse geschiedenis, van het Heilige Roomse Rijk naar de Pruisische tijd naar de tijd van de DDR en de BRD. Duits is nog nooit zo belangrijk geweest voor Europa, de EU en Nederland als voorheen.

Ten slotte is het Duits voor mij als een zustertaal, een tweede taal. Ik associeer het met familie en gezellige tijden op vakantie.

Een mooie taal van een veelzijdig land

Carlijn Alting

Mijn interesse voor de Duitse taal en cultuur is ontstaan tijdens vakanties naar Duitsland. Zeker eens in de twee jaar gingen wij naar Duitsland, daar is deze voorliefde ontstaan. Er zijn zoveel mooie plekken en het is een heel veelzijdig land met prachtige natuur afgewisseld met oude steden en dorpen. Door de jaren heen is die interesse alleen maar gegroeid.

Persoonlijk vind ik het belangrijk om Duits te spreken omdat het op de eerste plek ons buurland is. Verder is het een van de meest gesproken talen binnen de Europese Unie en je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt simpelweg als je Duits spreekt. Bovendien hebben we in Nederland natuurlijk ook veel met Duitse toeristen te maken die over de grens komen kijken. Alleen maar handig al je dan het Duits beheerst.

De Duitse taal is in mijn ogen een mooie taal die iedereen (een beetje) zou moeten spreken. Ik associeer het met gezelligheid, natuur en geschiedenis. Duitsland is een prachtig land dat voor iedereen wel wat te bieden heeft.

Menutips

Als afsluiting hebben we nog een paar lekkere menu tips voor een bezoekje aan Duitsland:

Iedereen kent natuurlijk de welbekende Duitse schnitzels, maar Duitsland heeft veel meer te bieden. Elke deelstaten heeft zo zijn eigen specialiteiten en eetgewoontes. Probeer in Berlijn eens Bollenfleisch, een stoofgerecht bestaande uit lamsvlees en uien geserveerd met aardappelen. In het Schwarzwald moet je de Schwarzwalder Kirsch een keer geprobeerd hebben en in Nedersaksen Grünkohl met Pinkel.

Tot slot kan het populairste drankje in Duitsland niet overgeslagen worden, namelijk bier. Wist je dat Duitsland een ‘’Zuiverheidswet’’ heeft? Duitse brouwerijen die zich hier aan houden krijgen een soort ‘seal of approval’. Deze wet, die haar oorsprong vindt in Beieren in 1516, is de oudste nog bestaande warenwet ter wereld.