Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Cultuurverschillen buurlanden werken door in aanpak coronapandemie

Nu de cijfers gestaag dalen en corona als pandemie hopelijk op z’n retour is, breekt de tijd aan om de aanpak van het corona-virus in beide landen te vergelijken. Vanuit het Rijnland Instituut heeft stagiair Carlijn Altingh de moeite genomen om respondenten te ondervragen en de verschillen in benadering uit te werken en toe te lichten.

Alhoewel er een vorm van eenheid zat in de maatregelen van beide landen, Nederland lijkt Duitsland vaak te volgen in de maatregelen, is er toch een duidelijk verschil: in Nederland zijn de maatregelen over het algemeen (met enkele uitzonderingen) een dringend advies, in Duitsland worden de maatregelen echt afgedwongen. Waar Nederland het bij een richtlijn houdt, geldt in Duitsland eerder een regel en daarmee staat duidelijkheid in het Duitse beleid centraal.

Het model van Hofstede dat cultuurdimensies inzichtelijk maakt, bood Altingh een handvat om de verschillen te duiden. Zo is Nederland duidelijk een meer individualistische samenleving dan Duitsland, is de behoefte aan onzekerheidsvermijding een stuk lager en het gevoel van beknotting van de vrijheid hoger. De hardere ingrepen die Duitsland aan het begin van de coronapandemie deed, zorgden daar voor duidelijkheid en daar bestaat globaal gesproken behoefte aan. Deze duidelijkheid zorgt er ook voor dat niet iedereen zomaar iets van de maatregelen kan vinden, het maatschappelijke debat wordt op deze manier van de harde ingrepen losgezongen. In Nederland is dat in mindere mate het geval – iedereen doet in het publieke debat een duit in het zakje en er wordt veel meer waarde gehecht aan de meningen van meerdere partijen.

In Duitsland is het vooral het regionale beleid van de Bundesländer dat roet in het eten van de duidelijkheid gooit. De lappendeken aan regels die daardoor ontstaat is niet altijd goed te doorgronden. Wel betekent het meteen dat men, in een ‘gezondere’ deelstaat, ook meer vrijheden kent. Toch overheerst onder respondenten uit beide landen nu vooral de verandering in attitude. De rek in de acceptatie van vrijheidbeperkende ingrepen lijkt er zowel in Duitsland als in Nederland uit. Er is een groeiende behoefte aan een mooie zomer zonder teveel maatregelen en belemmeringen. En daarmee zitten beide landen toch weer in hetzelfde spoor, maar mochten varianten van het virus de kop opsteken, zal de aanpak in beide landen weer even snel op de hierboven beschreven aspecten gaan verschillen.