Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Boeiende uitwisseling studenten chemietechniek

Elf studenten van de opleiding Allround Operationeel Technicus van het Drenthe College hebben begin maart enkele dagen een programma gevolgd aan de Berufsbildende Schule Technik und Gestaltung in Lingen.

De studenten zouden een week lang samenwerken met Duitse studenten die een opleiding chemietechniek, ofwel Chemikant. Helaas moesten de studenten door de corona-uitbraak hun uitwisseling voortijdig afbreken.

De school in Lingen is sinds juni 2019 één van de partnerscholen van het Rijnland Instituut.

De school met zo’n 2500 studenten heeft studierichtingen op het gebied van Bouw, Metaal, Elektro, Motorvoertuigen, Hout, ICT, interieuradviseur, lichaamsverzorging en Chemietechniek.

De opleiding Chemietechniek heeft 130 studenten waarvan 20% vrouw. De opleiding duurt zo’n 3,5 jaar en wordt uitgevoerd in een BBL (BeroepsBegeleidend Leren) variant. Het eerste jaar zijn de studenten vooral op de school aanwezig. Wel krijgen ze een paar weken een zogenaamd “praktikum” in het bedrijf. Na het eerste jaar volgt de opleiding in het bedrijf. Dit bedrijf is vóór de opleiding al bekend. De studenten moeten namelijk, voordat ze met de opleiding voor Chemikant beginnen, zich al “bewerben” bij een bedrijf. Na de opleiding komen ze, indien ze de opleiding met goed resultaat voltooien, in dienst bij het bedrijf.

De uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse studenten is erg interessant en leerzaam:

* Studenten leren het opleidingssysteem van een buurland kennen

* Ze leren de wijze van werken kennen

* Studenten leren een andere cultuur kennen

* De studenten oefenen een andere taal

* De Nederlandse studenten leren werken met o.a. een programmeerbare en

doorzichtige destillatiekolom

* De Duitse studenten leren werken in een echte procesomgeving (De Zeepfabriek)

* Na de uitwisseling krijgen de studenten een certificaat. Dit certificaat geeft aan dat ze bereid

zijn geweest in zichzelf te investeren door in een ander land een deel van de opleiding te volgen.

Vanwege de corona-uitbraak kon het tegenbezoek van de Duitse studenten niet doorgaan. Ook hiervoor geldt dat we van plan zijn om de uitwisseling op een later moment in het jaar alsnog te plannen. Ook de resterende dag van de uitwisseling in Lingen vindt later alsnog plaats.

Het Drenthe College en de BBS Lingen Technik und Gestaltung zijn beide partner van het Rijnland Instituut.

Wij werken samen in projecten

Benieuwd?

Lees hier meer over de projecten waarin wordt gewerkt aan de euregionale ontwikkeling in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland.

Lees meer